HSH Girl’s class-ohjelman tarkoituksena on kiertää syrjäkylien kouluja ja opettaa tytöille seksuaaliterveydestä, kuukautisista, henkilökohtaisesta hygieniasta, murrosiän muutoksista, sekä rohkaista heitä kunnioittamaan omaa kehoaan, uskaltamaan olla rohkea ja kasvaa rauhassa.

Keniassa kuukautiset on edelleen vahva tabu. Vanhemmat eivät kerro murrosiän muutoksista tai kuukautisista, joten tiedonsaanti on huhu-puheiden varassa. Näin ollen perättömät kauhu-tarinat ja oudot uskomukset leviävät, eikä fakta tieto tavoita nuoria.

Toiminta-alueellamme monet tytöt jäävät joka kuukausi kuukautisten ajaksi kotiin. Tämä voi tarkoittaa siis viikkoa poissa koulusta. – vain siksi, että siteisiin ei ole varaa.
Kuukautisten aikana tytöt saattavat käyttää vanhoja vaatteita, tai jopa puiden lehtiä, siteiden tilalla.

Tabu-asteen vuoksi tytöt eivät myöskään uskalla puhua aiheesta ääneen. Eivätkä he näin ollen aina tiedä ovatko tapahtuvat muutokset normaaleja. – Saatikka sitten syytä sille, miksi näin tapahtuu. Tyttöjen tunnit antavat tytöille myös mahdollisuuden kysyä ja saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Ensimmäinen tyttöjen tunti järjestettiin Mwamivin peruskoulussa. Opetuksemme tapahtuu oppilaita aktivoiden tietoiskujen, kysymysten ja havainnollistavan materiaalin kautta. Lisäksi ohjelmaan kuuluu hauskoja pelejä ja leikkejä.

Ensimmäinen HSH Girl’s class toteutettiin yhteistyössä Vuokkosten kanssa. Päivän päätteeksi jaoimme kaikille tytöille paketin Vuokkosten biohajoavia terveyssiteitä.

Tarkoituksemme on kehittää materiaalia ennen seuraavaa tyttöjen tuntia. Lisäksi tavoitteemme on saada jaettavaksi kertakäyttöisten siteiden tilalle kestositeitä.