Tarina

toinen

 

Mika matkusti tammikuussa 2017 HSH vapaaehtoiseksi Keniaan. Makongenin kylä, ihmiset ja tarinat ympärillä koskettivat ja vaikuttivat häneen.

 

14.1.2017 Afrikka, lentokone välillä Nairobi – Dar Es Salam.

Mies, ikkuna, maisema ja muistot. Kenia näyttää niin kauniilta, rauhalliselta ja parhaalta paikalta maan päällä. Siltä se tuntuukin. Olen kokenut siellä paljon iloa, naurua, avoimuutta, välittämistä ja sain merkityksen sanalle yhteisöllisyys.
Koneen noustessa korkeammalle etsin yksityiskohtia maastosta: talo, tie, norsu… jonkun tutun paikan kun näkisin edes vilaukselta. Hiljalleen korkeuden kasvaessa on yhä vain vaikeampaa erottaa yksityiskohtia. Pilviverhon yläpuolelle noustessa, maan hiljalleen hävitessä näkyvistä, jäi mieleeni vain yksi lause, jollaista minulle ei koskaan aiemmin oltu sanottu: ”Next time when you come back, you are not coming alone. Rafiki.”

Tuo lause on jäänyt pysyvästi mieleeni. Toden totta, seuraavan kerran palatessani en olisi yksin. Minulla on siellä ystäviä ja tuttuja. Siellä on toinen koti, jota haluan auttaa. Viimeiset kahden viikon muistot, vievät Makongenin kylään, Kwalen kuntaan. Paikkaan, josta käsin näin hyvien muistojen lisäksi myös paljon vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta, avuntarvetta ja pelkoa. Lasten iloiset silmät eivät enää muutaman vuoden päästä loista sitä samaa iloa, jota aikaisemmin. Nuorten naisten hymy hälvenee vuosien edetessä vain varjoksi siitä, mitä se on ollut.

Seuraavan kerran kun menen takaisin. Seuraavan kerran… olisiko jotain mitä voisin tehdä sen eteen, jotta tuon paikan lapsilla ja nuorilla olisi tulevaisuus? Syy hymyillä, syy katsoa maailmaa iloisin ja kirkkain silmin, olisiko? Tätä jäin miettimään. Onhan vielä aikaa, ja kuka tietää milloin olisin menossa takaisin, en ehkä milloinkaan.

Tänä päivänä 4.6.2017 tätä tekstiä kirjoittaessani tiedän mitä tehdä, miten voin omalta osaltani auttaa. Olen lähdössä matkalle, josta en tiedä yhtään mitään. Mutta sen tiedän, että tämä matka on tehtävä. Matkalla Makongeniin, ei todellakaan yksin, eikä ainakaan lentokoneella…

 

img_0911