Hyppy tuntemattomaan

Violan tarina

Viola oli vain 18-vuotias lähtiessään ensimmäisen kerran Keniaan. Lukion aikana ei ollut syntynyt urahaaveita tai selkeää kuvaa siitä, mitä hän haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Afrikka oli kuitenkin maanosana aina kiehtonut ja kiinnostanut.

 

KummiksiHSH Shop

Päässä kyti hullu ajatus

Viola työskenteli vapaaehtoistöissä ollessaan työleirillä Makongenin kylässä puita istuttaen, slummilastenkodissa Nairobissa sekä fyysisesti vammaisten lasten lastenkodissa Nungunissa.

Matka muutti paljon. Paluu Suomeen tuntui vaikealta ja elämä kotona hajanaiselta. Viola tahtoi tehdä enemmän ja jatkaa työtä tavalla tai toisella.

”Selvittelin pitkään mahdollisuuksia ja otin yhteyttä lukuisiin järjestöihin, sillä tahdoin pystyä tekemään jotain suurempaa. Mutta vastaus oli kerta toisensa jälkeen, että he ottavat vain korkeastikoulutettuja henkilöitä.  ”Eli minun ylioppilastaustani ei vain riittänyt”.

Se ei suinkaan lannistanut Violaa vaan hän sai hullun ajatuksen. Ajatuksen, joka kyti päässä ja alkoi hiljalleen muuttua suunnitelmaksi. Mitä, jos hän perustaisi ihan oman järjestön?

”Aluksi nauroin ajatukselle itsekin, mutta en päässyt siitä yli”.  Lopulta Viola päätyi Googlettamaan asioita ja yhtäkkiä hän huomasi jo soittelevansa eri tahoille. Taustatyöhön ja asioiden järjestelyyn meni muutama kuukausi. ”Tuona aikana en uskaltanut vielä paljastaa suunnitelmaani edes hyville kavereilleni saati äidilleni. Halusin, että kaikki on valmista, kun asia tulee julki.”

Järjestön julkistamistilaisuus

Lokakuussa 2014 Patentti- ja Rekisterihallitukselta tuli viimein kauan odotettu kirje.
Home Street Home oli saanut peräänsä tunnuksen ry.

”Jälkikäteen ajateltuna en tiennyt sillä hetkellä vielä mitään. Mutta voi olla, että se on juuri se syy, miksi asiat ovat menneet pääsääntöisesti todella hyvin. Olen ollut alusta asti todella varovainen ja tarkka. Kaikkea on pohdittu pitkään ja huolella. Yhtäkään päätöstä ei ole tehty hätiköidysti vaan taustatyöt ovat hoidettu tarkkaan”.

Järjestön julkistamistilaisuus pidettiin marraskuussa 2014 Jämsän keskustassa kahvila Akuliinassa. Tilaisuuden jälkeen asiat etenivät vauhdikkaasti lyhyessä ajassa. Viola organisoi tapahtumia ja tempauksia sekä juoksi esiintymässä yhdessä, jos toisessakin paikassa. Samalla hän päivitti sosiaalista mediaa aktiivisesti heti alusta alkaen. ”Opiskelin samaan aikaan valokuvaajaksi, joten järjestön brändi ja ulosanti ovat senkin vuoksi olleet alusta alkaen tarkoin harkittuja”.

Oli aika kerätä tiimi

Vuoden 2015 aikana varainkeruu oli suuressa roolissa, mutta samalla myös Kenian puolen tiimi alkoi kasaantua.

Otin jo järjestön perustamisvaiheessa yhteyttä ystävääni, johon tutustuin Makongenin kylässä. Huomasin jo silloin, että Salimin ja minun ajatukset kohtasivat. Ihailin valtavasti hänen motivaatiotaan auttaa lapsia ja tehdä töitä yhteisön auttamiseksi.  Se inspiroi mua ihan valtavasti.

Laitoin Salimille viestiä ja kysyin, että olenko hullu, jos aloitaisin ihan oma projektin? Sieltä suunnasta vastaus oli lyhyesti: ”Mä olen mukana”!

Salim kutsui meidän tiimiin mukaan aluksi serkkunsa ja hyvän ystävänsä. Myöhemmin myös tädin perhe, molemmat veljet, sisko, kaverit ja serkut ovat liittyneet mukaan. Kukin omalla tavallaan.

Virallinen paperiprosessi Keniassa oli työläs. ”Mulla meinasi jossain kohtaa usko loppua, kun asiat eivät edenneet. Mutta kuinka ollakkaan, lokakuussa 2015, vuosi Suomen rekisteröinnin jälkeen, olimme virallinen tekijä myös Keniassa. Se oli hurjaa.”

Pienilläkin teoilla on merkitys

Kun paperisota oli molemmissa päissä ohi, oli vihdoin mahdollisuus aloittaa toiminta. Tammikuussa 2016 Home Street Home starttasi ensimmäisen projektinsa Keniassa. Vuoteen 2019 mennessä järjestö on auttanut yli 5000 lasta ja pyörittää nyt aktiivisesti 21 projektia. Järjestön toiminta, projektit ja tulevaisuuden suunnitelmat ovat muovaantuneet matkan aikana. Taustalla on edelleen se sama palava intohimo lasten auttamista ja kehitysyhteistyötä kohtaan.

”Monet aina ihmettelevät, että miten mä jaksan tehdä työtä mistä en saa palkkaa.— Ja mitä teen opiskelun ja töiden päälle. — Mutta kun kyse ei ole siitä. Tää ei ole mulle työ, tää on elämäntapa”.

”Kaikista parhain palkkio on nähdä yksittäisen lapsen kehitys ja todeta, että hitsi vie toi muutos tapahtui siksi, että mä tein tän. Se on järjettömän antoisaa ja pistää mun kropan kylmille väreille kerta toisensa jälkeen.

Mä tiedostan, että en pysty auttamaan kaikkia. En kykene pelastamaan kaikkia maailman lapsia tai poistamaan lapsikuolleisuutta, vaikka haluaisinkin. Mutta mä olen jo todistetusti pystynyt vaikuttamaan yli viiden tuhannen lapsen ja heidän perheidensä sekä kyläyhteisön elämään. Musta se on jo jotain.

Maailma ei parane hetkessä, eikä muutos tapahdu sormia napsauttamalla, mutta pienilläkin teoilla on merkitys. Auttamalla lapsia, me autetaan koko yhteisöä ja niin se kehitys tapahtuu.  – Maailma muuttuu vähän paremmaksi.” –

Tärkeä viesti

Lähetä se meille

HUOM! Olemme vastaanottaneet viestisi, kun näet ruudulla lähettämisen jälkeen tekstin:
"Kiitos viestistä! Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Löydä meidät

Ota rohkeasti yhteyttä

Home street home ry / Kenya

HSH Rescue Office
Next to the main road, Kona ya chief
Ukunda
Salim Abdalla / +254 701 665718

 

Home street home ry / Finland

Home Street Home ry
Koivutie 18
42300 Jämsänkoski
homestreethome@outlook.com
Viola Wallenius/ +358 400 857305

 

© Home Street Home ry 2018

Designed by Artio