HSH Girl’s Class-ohjelman tarkoituksena on kiertää syrjäkylien kouluja ja opettaa tytöille seksuaaliterveydestä, kuukautisista, henkilökohtaisesta hygieniasta, murrosiän muutoksista sekä raskaaksi tulemisen biologiasta. Tunneilla käsitellään myös alueesta ja tarpeesta riippuen hyväksikäyttöä koskevia aiheita, ympärileikkauksen riskejä ja ihmisoikeuksia.

Kuukautisten tabumaisuus edelleen merkittävä ongelma

Keniassa kuukautiset on edelleen vahva tabu. Vanhemmat eivät kerro murrosiän muutoksista tai kuukautisista, joten tiedonsaanti on huhu-puheiden varassa. Näin ollen perättömät kauhu-tarinat ja oudot uskomukset leviävät, eikä fakta tieto tavoita nuoria.

Toiminta-alueellamme monet tytöt jäävät joka kuukausi kuukautisten ajaksi kotiin. Tämä voi tarkoittaa siis viikkoa poissa koulusta. – vain siksi, että siteisiin ei ole varaa. Kuukautisten aikana tytöt saattavat käyttää vanhoja vaatteita, tai jopa puiden lehtiä, siteiden tilalla.

Tabu-asteen vuoksi tytöt eivät myöskään uskalla puhua aiheesta ääneen. Eivätkä he näin ollen aina tiedä ovatko tapahtuvat muutokset normaaleja. – Saatikka sitten syytä sille, miksi näin tapahtuu. Tyttöjen tunnit antavat tytöille myös mahdollisuuden kysyä ja saada vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Kestositeitä tytöille

Tyttöjen tuntien yhteydessä jaamme oppitunneilla olleille tytöille laadukkaan pakkauksen Suomessa valmistettuja kestositeitä. Kestositeet on pakattu kauniiseen kangaspussiin, jonka sisältä löytyy 7 sidettä, 1 alushousut, 1 palasaippua, englanninkielinen ohje siteiden käytöstä, sekä suljettava tiivispussi, likaisen siteen säilytystä varten.

Jo yksikin kestosidepakkaus voi mahdollistaa koulutuksen. Yhden kestosidepakkauksen avulla, tyttö pystyy käymään koulussa vuosien ajan myös kuukautisvuodon aikana. Tämä voi tarkoittaa jopa satoja koulupäiviä enemmän.

Hyväksikäyttötapaukset edelleen yleisiä

Meille yksikin hyväksikäyttötapaus on liikaa. Jokaisella tytöllä tulisi olla mahdollisuus kasvaa ja varttua turvallisessa ja huolehtivassa ympäristössä. Tyttöjen tuntien tarkoitus on rohkaista heitä kunnioittamaan omaa kehoaan, uskaltamaan olla rohkea ja sanomaan tarvittaessa EI!

Tunneilla tyttöjä myös ohjataan siinä, kuinka toimia jos rikos on jo ehtinyt tapahtua.

Ensimmäinen tyttöjen tunti järjestettiin Mwamivin peruskoulussa tammikuussa 2017. Ensimmäinen HSH Girl’s class toteutettiin yhteistyössä Vuokkosten kanssa. Päivän päätteeksi jaoimme kaikille tytöille paketin Vuokkosten biohajoavia terveyssiteitä.